Vásároljon még legalább 5000 Ft értékben. A rendelés minimális összege 5000 Ft.

A néhai bányászfalu, Torockó felett magasodik a legendás, háromcsúcsú Székelykő. A sziklabérc jellegzetes formája miatt a völgyben kétszer kel fel a Nap: minden pirkadatkor, aztán néhány pillanatra eltűnik a napkorong a hatalmas bérc egyik csúcsa mögött, majd újra felragyog, hogy napfénnyel árassza el a tájat. A különleges természeti tüneményt Jókai Mór az Egy az Isten című regényében is megörökítette.

„Az öreg torockóiak ma is emlegetik azt a – Jókai által is megírt – történetet, hogy amikor 1848-ban a felfegyverzett, többezer főnyi oláh megtámadni készült a maroknyi Torockót, azok a várható támadás előtti éjjelen a „Kő” alatt néhány dobon a menetütemet verték, amit a hegyek megerősítve visszhangoztak. Az oláhok ezt hallva bizonyosra vették, hogy a nagyenyedi honvédség közeledik, és egyszerre szedelőzködni kezdtek, a vitéz bocskorosok észnélküli futásba kezdtek, és nem is gondoltak többé Torockó megtámadására, pedig Torockó ifjúsága mind a honvédségnél szolgált, az öregebbje pedig a nemzetőrségnél, úgy hogy a faluban csak az asszonyok, gyermekek és a beteg férfiak voltak akkor.” – idézi meg a históriát Balázs D. Attila Torockó és környéke régi képeslapokon c. írásában.

….folytatjuk….

 

Korábbi írásaink elérhetőek a címre kattintva:

„A sajt lelke itt kezdődik…”

A legelőtől a manufaktúráig – így lesz a tej sajttá

A kolompos tehén és a többiek – élménymozaik a gazdák elbeszéléseiből

Virágos álmok – Sajt-virág ízharmóniák 

Sajt-virág ízharmóniák – melyik sajthoz illik a kakukkfű virága?

 

 

Az Ön kosara még üres! Vásároljon még legalább 5 000 Ft-ért, a rendelés minimális összege 5 000 Ft. Vásároljon 10.000 Ft felett, és a szállítás ingyenes!
0