A sajt-virág ízélmény megálmodója Halmos Monika fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője.
A telemea hófehér, sós lében érlelt, omlós sajt, friss és üdítő ízélményt nyújt, a görögök fetájának krémességét is fel lehet fedezni benne – milyen virágot kínál hozzá a rovat háziasszonya?
„A telemea sajthoz a legjobb párosítás a kakukkfű virága. A sajt bársonyos, enyhén sós ízéhez remek választás az illatos, csöppnyit édeskés kakukkfű. Fűszeres aromájával mesés májusi ízélményben tobzódhatunk, akár friss kenyérrel, akár egy vasárnapi kalács társaságában.”
Herbárium – a kakukkfű virágjáról:
Május-júniusban virágzik – akkor kezd nyílni, amikor megszólal a kakukk. A déli órákban a tarka virágzatból fenséges illatfelhő árad, amely odacsalogatja a rovarokat és a méheket. A virágok aprók, pártáik rózsaszínűek vagy bíborvörösek, ritkán fehérek. Gyógyteaként étvágytalanság, szélbántalmak, köhögés és görcsök ellen kiváló.
Korábbi írásaink elérhetőek a címre kattintva:
A legelőtől a manufaktúráig – így lesz a tej sajttá
A kolompos tehén és a többiek – élménymozaik a gazdák elbeszéléseiből
Virágos álmok – Sajt-virág ízharmóniák