A sajt-virág ízélmény megálmodója Halmos Monika fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője.
A torockói érlelt trappista alapja a havasi tej, amely a sajt zamatában és tiszta ízében is visszaköszön. Az illatos és pikáns sajtot szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani, mert így ízvilágának minden egyes árnyalatát élvezhetjük! Milyen virágot kínál ehhez a klasszikus küllemű, lyukacsos sajthoz a rovat háziasszonya?
„Erdős, füves rétek, ligetek apró virága a vadárvácska – a mai árvácskák egyik őse. A vadárvácska virágaiból készített teát egyes vidékeken a „megtört szívek” gyógyitalaként is tisztelik, légúti fertőzések esetén, köhögés kezelésére teakeverékek komponenseként használják. Az apró, finom egyszerűséggel létező virág a torockói trappistával tökéletes harmóniát alkot. Színvilága, az apró röglyukak sokasága, és a pici virág szirmainak bársonyossága olyan, mintha egymásnak találták volna ki őket.”
Korábbi írásaink elérhetőek a címre kattintva:
A legelőtől a manufaktúráig – így lesz a tej sajttá
A kolompos tehén és a többiek – élménymozaik a gazdák elbeszéléseiből
Virágos álmok – Sajt-virág ízharmóniák
Sajt-virág ízharmóniák – melyik sajthoz illik a kakukkfű virága?
Erdélyi tájakon – Ahol kétszer kel fel reggel a Nap
Virágos álmok – Milyen ízharmóniát ígér a bodzavirág és a gyimesi érlelt sajt párosa?
Erdélyi tájakon – Ahol kétszer kel fel reggel a Nap (II. rész)