A gasztrobotanikai sorozat ihletője, sajtjaink egyik esszenciája: a virág. A hegyvidéki legelőkön, réteken számos gyógynövényt és vadvirágot is fogyasztanak a jószágok, ezáltal a virágokban lévő vitaminok, ásványi anyagok bekerülnek a tejbe, majd a kész termékekbe is. Azonban ízvilágban csak egy-egy sajton érzékelhető finoman ez a virágos jelleg, ezért döntöttünk úgy, hogy a szemet, lelket és az ízlelőérzékeket kényeztető különlegességekkel lepjük meg a pikáns kalandok után vágyókat.
A „Virágos álmok – Sajt-virág ízharmóniák” c. sorozatban megismerkedünk az ehető virágokkal és azok pozitív élettani hatásaival, továbbá azt is megtudhatjuk, melyik sajthoz milyen virág dukál.
A rovat háziasszonya a 25 éves szakmai múlttal rendelkező Halmos Monika fitoterapeuta, az ehető virágok szakértője:
„Szépre való fogékonyság és kifinomult ízlelő érzék kívánatos ahhoz, hogy az apró virágokban rejlő, eddig ismeretlen, pompás ízeket élvezni tudjuk. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. S aki megkóstolja, elfogyasztja, egészen új ízélménnyel lesz gazdagabb. Megízlelni egy aprócska bimbót, beleharapni egy virágba: tessék csak kipróbálni! Gasztrobotanikai sorozatunk keretében kiváló sajtokat és egy nagy csokorra való virágízt nyújtunk át Önöknek. Virágos jókedvet kívánunk hozzá!”
Korábbi írásaink elérhetőek a címre kattintva:
A legelőtől a manufaktúráig – így lesz a tej sajttá
A kolompos tehén és a többiek – élménymozaik a gazdák elbeszéléseiből